Kipróbáltuk a magyar Philament nyomtatószálakat!

 

 Nem rég kaptunk egy emailt a miskolci illetőségű Philament-től, hogy lehetőségünk van kipróbálni néhány nyomtatószáljukat, mi pedig éltünk is a lehetőséggel. Azért is volt érdekes számunkra a próba, mivel elsősorban egyedi ajándéktárgyakat, kulcstartókat, hűtőmágneseket készítünk, ehhez pedig a színek sokasága miatt PLA-t használunk a legtöbb esetben. A cég termékpalettáján leginkább ilyen anyagok találhatóak, de folyamatosan kerülnek fel más és más szálak is, ezekből is kaptunk néhányat.
 Bevallom, nem nagyon hittem, hogy lehetséges a “normál” PLA-t különlegesebbé tenni, de kellemesen csalódtam tévhitemben :).

A korábbiakban több cég PLA-ját kipróbáltuk már, különbséget tenni nem nagyon lehetett a végeredményt illetően, szinte azonos tulajdonságokkal rendelkeznek, így leginkább az ár és a könnyen beszerezhetőség döntött.

Az alábbi szálakat kaptuk próbára:

K20D96022A képen már kicsit megfogyatkozva, de bőven elegendő mennyiségek tesztelni :)

PLA: fehér, fekete, piros, narancs, szürke, és három speciálisabb; átlátszó, modell és gypsum.

ABS: fekete

 Nézzük akkor a tapasztalatokat:

Igencsak meglepett, mikor nyomtatás után ugyanazt a színt kaptam, mint amilyen a szál volt, mielőtt a nyomtató azt elfogyasztotta. Tapasztalatom szerint egy fakóbb, kicsit világosabb szín a végeredmény, de a Philament-nél valóban az ígért élénk szín jelent meg. Jár a piros pont :)

K20D9566

 Második észrevételem a szál átmérőjére vonatkozott. A standard 1.75-mm-es beállítással teszteltem őket, nem tapasztaltam különösebb gondot így. Utólag mértem meg őket, és az eredmény kicsit meglepett. Egy-egy tekercsen belül a pontosság teljesen elfogadható volt (~0.03-0.04mm), azonban különböző tekercsek között eltérés volt. Míg a fehér pl. 1.65mm-es, addig a fekete 1.75mm-es volt.
A gyakorlatban ez azonban nem látszott, pedig egy-egy nyomtatás során többször is váltotttam színt, ahogyan látható. Utólag választ is kaptam a "jelenségre": kezdetben "ovalitási" problémák voltak a szálakkal, azaz nem teljesen kör alakú keresztmetszetű volt egy-egy szál, így bár mérhettem rossz értéket, az anyagmennyiség konstans volt.

K20D9588

autok

 

 Szintén pozitív, hogy az átlátszó PLA valóban víztiszta szinű, nem pedig a “megszokott” sárgás elszineződést kapjuk. A legjobb eredmény érdekében érdemes minél nagyobb rétegvastagságot használni, és “váza” módban, vagy egyetlen külső peremmel szeletelni a modellt.

P7090055

 

A modell és gypsum (gipsz tartalmú) között különös eltérést nem tapasztaltam, talán a gypsumot puhábbnak, könnyebben faragható/csiszolhatónak mondanám. PLA alapanyagú filamenthez képest igencsak finom részletekre képes, bár a hűtés itt is fontos szerepet játszik.

 

K20D9609 dutchfekete

 

 A Colosseum modelljének nyomtatása során tűnt fel, hogy egy-egy retraction (visszahúzás) során megfolyhat az anyag, ilyenkor szálakat húz a levegőbe a nyomtatófej. Alacsonyabb hőmérséklettel, és kicsivel nagyobb retraction mennyiséggel ez orvosolható. Ha például nem zárt nyomtatónk van, akkor az ABS alternatívájaként ajánlott mindkettő, mivel az ABS-el ellentétben itt a nagyobb makettek esetén sem fognak elválni a rétegeket az anyag zsugorodása következtében.

A tört-fehér szín pedig nagyon szépen kiemeli az apróbb részleteket is.

K20D9540

 

 A fekete ABS-ből egy alkatrésznyi próbát tudtunk csinálni, de tökéletesen meg vagyok elégedve vele, pontosak lettek a méretek,a felület szép, zsugorodás, rétegelválás nem látható, talán egy kicsit magasabb hőmérséklet még szebb eredményt produkálna, de ez persze nyomtató és extrúder függő :)

P7100043

Összességében nagyon meg vagyunk elégedve a Philament által kapott mintákkal és ezúton is köszönjük a lehetőséget. Örülünk, hogy mostmár itthonról is, hozzánk igencsak közelről tudunk beszerezni minőségi nyomtatószálakat, így a mi termékeink is jobb minőségben, élénkebb színekkel készülhetnek.


A Philament weboldala az alábbi címen érhető el: http://www.philament.eu