A TriD 2015 végén alakult meg Eger városában, kezdetben saját célra, pusztán érdeklődésből kezdtünk el a 3D nyomtatás világával foglalkozni, ezért építettük meg első 3D nyomtatónkat. 3D-s digitális tervezéssel már régebb óta foglalkozunk, így nem jelentett gondot az egyedi tárgyak tervezése. Pár hónap alatt azonban egyre jobban átláttuk, hogy milyen lehetőségek rejlenek a technológiában; költséghatékonyan, gyorsan tudtunk megoldani problémákat magunknak és ismerőseink számára, legyen az egy háztartási gép már nem kapható alkatrészének pótlása, egyedi ajándékok készítése, vagy saját ötletek prototípusának elkészítése.
  Vállalkozásunk a 3D nyomtatást más technológiákkal ötvözve hasznosítja, ezáltal lehetőségünk nyílik kis sorozatszámú alkatrészek, ajándéktárgyak gyártására és egyedi igények teljesítésére.

Célunk a 3D nyomtatás elérhetőbbé tétele és az egyedi igények költséghatékony kiszolgálása.


Mi is az a 3D nyomtatás?

  A 3D nyomtatás, vagy másnéven additív gyártás az a folyamat, melynek során háromdimenziós, valódi, kézzel fogható tárgy készül egy digitális modellfájl alapján. A modellt egy szoftver segítségével felosztjuk rétegekre, majd a 3D nyomtató rétegről rétegre haladva felépíti a kívánt tárgyat. Ennek során csak a tárgy térfogatához szükséges anyagmennyiséget használjuk fel, nem keletkezik hulladék.
  Az ún. gyors prototípus gyártást (rapid prototyping) már az 1980-as években feltalálták, kezdetben természetesen kizárólag ipari célokra használták magas költségei miatt. Szélesebb körben a 2000-es években kezdett elterjedni az additív gyártás kifejezés és ebben az időszakban alakultak ki a technológia különböző ágazatai. Egyre többen láttak fantáziát a 3D nyomtatásban, ezáltal rohamos fejlődésnek indult a fejlesztés, ezért a 2010-es évekre az alkatrészek olcsósága és elérhetősége miatt a gépek mérete és ára is drasztikusan lecsökkent, így akár mindenki számára elérhetővé vált az otthoni 3D nyomtatás.
  Természetesen ezek a gépek egyszerűsített változatai az ipari felhasználású társaiknak, gyártási sebességük, pontosságuk alulmarad azokkal szemben, azonban a kívánt tárgy felhasználásától függően a legtöbb esetben tudásuk elegendő.


Miket lehet így készíteni?

  A 3D nyomtatás legnagyobb előnye, hogy egyedi tárgyak, akár egyetlen darabszámban, a szokásos megmunkálási folyamatokkal szemben gyorsan elkészíthetőek. Például egy prototípus esetében a tárgyat nyomtatva a megrendelő hamarabb és olcsóbban kézhez kapja azt, ezáltal gyorsabban elvégezhetőek a módosítások a terven, így maga a termék is hamarabb kerülhet a felhasználókhoz, mint a hagyományos megmunkálási folyamatokat használva.
  Mindezek mellett lehetőség van az átlagos műanyagoknál erősebb anyagokat felhasználva funkcionális alkatrészek gyártására. Ha egy, a boltokban nem kapható alkatrészre, pl. egy régi, akár veterán autó műanyag alkatrészére van szüksége valakinek, akkor egy leírás vagy rajz alapján könnyedén elkészíthető a kívánt tárgy. Gyorsan és tökéletes pontossággal készíthető el egy épület makettje, egy saját tervezésű fülbevaló, de a nyomtatott tárgyat öntőmintaként felhasználva akár fém alkatrészek is. Számos példát lehetne írni, de látható, hogy csak a képzelet szab határt.