dutch smalldutch 2 small

 Manapság már szinte kizárólag digitálisan, CAD szoftverek segítségével tervezik az épületeket, melyből azonnal készíthető egy háromdimenziós látványterv. Ennek célja a szemléltetés, azonban mindez csak egy monitoron jelenik meg képként.
Erre nyújt megoldást a 3D nyomtatás! Az épületmakettek készítését rendkívül gyorssá és költséghatékonnyá teszi a hagyományos (papír, karton, fa) módszerekkel szemben.

A CAD szoftver által elkészített tervet azonnal tudjuk nyomtatni, ezáltal rövid idő alatt a tervezett épület makettjét foghatjuk kezünkben, amely pontosan egyezik a digitális tervvel.

Vitathatatlan, hogy egy-egy kézzel elkészített makett lenyűgöző részletességet tud visszaadni, ezekhez azonban rengeteg munkaidő szükséges, ezáltal a költségük is érthetően magas. A 3D nyomtatással készült makettek ezzel szemben csak műanyagot tartalmaznak, jelenleg csak utólagos festéssel tudunk színes makettet készíteni, azonban sokszor erre nincs is szükség. Sokkal fontosabbak a pontos méretek, a könnyű átláthatóság (pl. cserélhető, mozgatható épületelemek, külön szintekre bonthatóság) és a rövid határidő; akár a megrendeléstől számítva már másnap kézbe is fogható a kész makett. Mindez sokkal alacsonyabb költségekkel is jár, hiszen sokkal kevesebb munkaidőt igényel a folyamat.

Az alábbiakban néhány egyszerűbb példa látható.

 epuletmakett